Webben på väg mot sitt ursprung

Sir Tim Berners-Lee, mannen som ”uppfann” webben och blev adlad på kuppen, ger perspektiv på webbutvecklingen i en BBC-intervju.

The idea was that anybody who used the web would have a space where they could write and so the first browser was an editor, it was a writer as well as a reader. Every person who used the web had the ability to write something. It was very easy to make a new web page and comment on what somebody else had written, which is very much what blogging is about.

For years I had been trying to address the fact that the web for most people wasn’t a creative space; there were other editors, but editing web pages became difficult and complicated for people. What happened with blogs and with wikis, these editable web spaces, was that they became much more simple.

Den som kommer ihåg diskussionerna om – och mångas förhoppningar på – webben åren fram till 1995-1996 vet precis vad Berners-Lee pratar om. Vägen blev inte spikrak, men den har lett mot ”Read/Write”-webben hela tiden.

Det intressanta är hur de företag och organisationer som vaknade för webben under de extremkommersiella åren nu klarar av att tänka om. Strategin ska förändras. Det går fortfarande att tjäna pengar eller tid via webbtjänster, men inte med massmarknadsföringens enkla metoder och verktyg.

%d bloggare gillar detta: