En uppmärksamhetskris närmar sig

Den absolut vanligaste frågan när jag pratar om bloggar handlar om tid. Hur ska man ha tid att läsa alla de nya källor som dyker upp? Hur ska man ha tid att blogga själv? I The Looming Attention Crisis konstaterar ”A VC” att frågan inte är ny. Redan för decennier sedan konstaterades att information konsumerar uppmärksamhet. Ett överflöd av information skapar därför ett underskott av uppmärksamhet.

Visst hjälper den nya tekniken också oss (läs RSS/prenumerationer). Men fakta är att den uppmärksamhet vi riktar mot nya medier, inte minst mikromedier, måste stjälas från någon annanstans. Varifrån? För egen del kan jag svara tv och böcker, och säkert en och annan timme som kunde ägnats åt jobb i kundprojekt också. Skribenten som ser krisen närma sig är inne på nästan samma linje:

Most of us have day jobs. Many of us have families. So we have a limited amount of attention left. And I suspect we are consuming most of it with what we’ve got on our plates today.

So where does the attention come for the next wave of blogs and web services? From the old ones, I guess. In my case, its not going to come out of my family’s attention allocation or my firm’s.

%d bloggare gillar detta: