E-posten tynar bort

”E-posten kommer att dö”. Senast i går kläckte jag ur mig det på en föreläsning och även om det är en överdrift, i vart fall för de närmaste åren, tror jag att jag har rätt. Riktigt när och vad den kommer att ersättas av låter jag vara osagt. Men det är uppenbart att e-postens brister blir allt mer tydliga.

Alla som har barn/ungdomar hemma har redan sett detta. De fattar helt enkelt inte vuxnas besatthet av mejl. Allihopa har hotmail-adresser men bara för att hitta varandra på Messenger. En undersökning som Beta Alfa 2.0 refererar stödjer denna iakttagelse klockrent.

Men e-postens problem är inte bara en generationsfråga. Stefen Engeseth berättar hur ett fullt legitimt mejl stoppades av de allt hårdare filter som företag använder. Rimligt, kan tyckas, med all den spam som susar runt. Men hur rimligt är det egentligen med en kommunikationskanal som i stora drag säger till kunder att ”du är skräp”?

Det ska bli intressant att se hur detta utvecklas. Att vi kommer att använda internet för att skicka elektroniska meddelanden till varandra också de kommande decennierna kan vi räkna med. Men är det nödvändigtvis e-post som vi känner den i dag? Är det ens snabbmeddelanden som vi känner dem?

1 kommentar

  1. Jag tror inte på mailens död, ens på sikt. Däremot tror jag den kommer utvecklas. Google insåg att det var en smart grej att integrera en direktmeddelandetjänst med deras GMail och det är en given succé. Men direktmeddelanden är ingen ersättare, däremot kompletterar de båda tjänsterna varandra bra. Jag blir själv frustrerad när jag vill skicka något snabbt till någon kollega som tycker sig vara för vuxen för att ha MSN eller ICQ och istället måste gå omvägen via mail. Men direktmeddelanden har ju också sin begränsning, särskilt den att den omedelbart tar upp mottagarens tid och uppmärksamhet.

    Spamproblematiken har ju dessutom länge funnits på exempelvis ICQ, men verkar nu så gott som löst. Det är ju lättare att utesluta meddelanden när man har en kontaktlista. Det skulle inte förvåna mig om vi kommer se mer av att man auktoriserar mailadresser i framtiden på samma sätt som man lägger till någon på sin MSN-lista.

    Sen är det ju stenålder att man använder olika protokoll (och servrar!) för att skicka och läsa epost, men frågan är vem som är stark nog att driva igenom epost 2.0?

Kommentarer är stängda.

%d