COOP gör bort sig med uråldrig länkpolicy

Det finns dåliga nyheter som också är lite bra. Den dåliga nyheten är att COOP visar sig vara en rest från den tidiga webbhistorien. De har en länkpolicy som visar på total oförståelse för vad webben handlar om. De har exempelvis fått för sig att alla länktexter till dem ska vara i Verdana.

Har du någonsin hört något skummare? Att den länkade webbplatsen skulle kunna bestämma den länkande webbplatsens typografi? Som att i Gula Sidorna säga ”du får gärna ringa oss men bara om du har kostym och röd slips”. Läs mer om länkpolicyn hos Beta Alfa och Researcher.

Men det var som sagt bra att detta exempel på webbmesozoikum dök upp. Då får jag nämligen nöjet att igen citera Boing Boings lysande länkpolicy:

Boing Boing doesn’t believe in linking policies. They’re dangerous, have no basis in law, and they break the norms that make the Web possible. They’re a wicked, stupid idea.

That said, if you believe in linking policies — that is, if you believe that people who make websites should be able to control who links to those sites and how — then have we got a policy for you:

No site with a linking policy (other than a policy such as this one, created to deride and undermine the idea of linking policies) may link to Boing Boing. Ever.

For the record: Du får länka. Alltid.

By the way: Jag tänkte förstås att infantilt länka till en undersida på coop.se, med en varumärkeskritiserande länktext skriven i Comic Sans MS. Men det skulle bara ge COOP PageRank och det förtjänar de inte.

4 kommentarer

 1. Efter att jag läste Stationsvakts inlägg igår hade jag vissa planer på att länka till någon riktigt pinsam sida på Coops webbplats och göra det med en text i Wingdings. Nu finns i och för sig nofollow-attributet som ska göra att sidan inte får någon extra Pagerank men jag har också varit inne på att googlebomba Coop med något lämpligt epitet.

 2. Tänkte inte på nofollow… Visst vore det enkelt för ett halvdussin välpositionerade bloggar att skicka coop.se högt upp på en elak sökning, men jag antar att livet blir mycket roligare om man gör något konstruktivt.

  Kanske skicka ica.se högst upp här?

  🙂

 3. Så här säger Coop själva på en meljkontakt jag haft med dem:

  ”Vår länkningspolicy när det gäller form är en service och vägledning för de som vill länka till vår receptdatabas och inte vill riskera att hamna i knipa då våra receptbilder ej är friköpta.

  Men du har rätt, informationen i texten kan och bör skrivas om.

  Detta har blivit uppmärksammat i veckan och jag kommer att se över texten så snart som möjligt.”

  De skyller alltså på att länkningspolicyn är för att ”skydda” någon utomstående som genom att länka till Coop.se i Verdana ”klarar sig” utifall deras länkning skulle hänvisa till icke friköpta bilder! Jag begriper än mindre nu.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: