Publicering med gratis verktyg allt mer intressant

Tidigare i veckan var jag nere i Karlsruhe för ett möte med webbyrån punkt.de. Det är för en kund som ska välja samarbetspartner kring CMS-verktyget TYPO3. Eftersom kunden är en organisation som arbetar över hela Europa var också hela Europa med i vår översikt kring potentiella TYPO3-leverantörer. Men i Sverige var det väldigt tunt.

Visst finns det företag som erbjuder tjänster runt detta Open Source CMS men inget av den storlek vi vill ha. Man kan fundera på vad det beror på. Finns det en skepsis mot öppen källkod och den typ av community-baserad utveckling som dessa lösningar bygger på?

Just Tyskland är intressant att jämföra med. Där hittar man Open Source-lösningar hos de allra största och mest kända företagen.

Jag kan inte CMS-marknaden tillräckligt väl för att dra en definitiv slutsats. Det är en marknad som trots konsolidering fortfarande känns allt annat än mogen. Möjligen är det så andra lösningar fått större genomslag än just TYPO3 i Sverige, exempelvis InfoGlue.

Oavsett vilket kan det vara viktigt att komma i håg att Open Source i dag är ett reellt alternativ för ny teknisk plattform till en webbplats eller ett intranät. Intranet Blog skriver:

Delloite Research believes open source is one of the hottest trends unfolding in all of technology. In it’s annual TMT Trends: Technology Predictions 2006 (pdf) Delloite states that ”open source will pose an ever-greater challenge to the established software model, impacting both providers and end users.”

I artikeln nämns också några av de mest använda publiceringsverktygen som är fritt tillgängliga. Själv har jag som sagt haft anledning att lära mig mycket om TYPO3 så om du behöver råd eller kontakter kring det verktyget kan jag kanske hjälpa till.

1 kommentar

  1. Håller helt med. Typo3 är ett fantastiskt CMS. Helt i paritet med kommersiella CMS som EPiServer. Vi har utvecklat sajter för stora svenska företag i Typo3.

Kommentarer är stängda.

%d