Återfödelse för startsidor – nu bättre än portalerna?

Är det någon som kommer i håg Altavista? Denna webbens första dominerande sökmotor finns kvar men lever en undanskymd tillvaro. Om jag minns utvecklingen rätt var det två saker som fällde Altavista.

  1. Att de sålde placeringar i sökresultaten (och inte bara annonser vid sökresultaten). De skämdes inte heller för det utan marknadsförde försäljningen brett, vilket innebar att alla som brydde sig snart insåg att resultaten var värdelösa.
  2. De skulle bli portal.

Just begreppet portal är ett av webbens mest svajiga. Från hype till stenålder och tillbaka. Och sen kul igen. Och sen… ja, du känner igen det.

Den gamla portaltanken är just nu inne i en period av återfödelse och emerge har en bra genomgång av svenska ”webb 2.0 skrivbord”. Men snarare än att betona likheterna med ursprungsportalen – de finns dock – är det vettigt att fundera på skillnaderna. Den viktigaste där är hur vi användare tillåts styra betydligt mer. Ibland allt.

Ajax och RSS är förstås de grundläggande tekniska lösningarna och det ska bli intressant att se om vi kollektivt är mogna att skräddarsy vår webbupplevelse i större skala. Jag tror det. Samtidigt ska vi komma ihåg att individuell anpassning långtifrån alltid är en succé.

%d