Intranät med wiki förändrar företaget

Det australiensiska läkemedelsföretaget Janssen-Cilag gick för 16 månader sedan över till ett intranät helt byggt på en wiki, det vill säga sidor som alla kan redigera. I en fallstudie rapporterar IT-chefen Nathan Wallace om ett intranät som blivit en framgång: Enkelt, flexibelt och de problem med bristfälliga uppdateringar som finns kvar exponeras som kulturella svårigheter i stället för tekniska.

Det finns ingen anledning för mig att återge eller sammanfatta fallstudien. Stick dit och läs den i stället. Wallace går generöst igenom steg för steg i arbetet med att skapa ett intranät av en wiki.

Hans slutsatser är lärorika. För det första har det visat sig att enkelheten imponerat — utan att konceptet ”wiki” betonats och därför inte heller skrämt användarna.

Implemented with usability and simplicity as the key focus, a Wiki is a fast, cheap and highly effective way to run an Intranet. Users do not perceive our Intranet as a Wiki, with all the anarchistic overtones that brings. Rather, they see the simplicity and flexibility as a natural evolution of Intranet technology.

För det andra är ett wiki-intranät inte en lösning som fixar alla kända problem med intranätadministration. Men det tydliggör vad problemen egentligen är.

Problems of driving collaboration and content updates remain, but they are exposed as the cultural and people problems at their heart since the technical and workload ”excuses” have been stripped away.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: