Besökarnas engagemang kräver webbredaktör

Det är en ”sanning” att på sajter där besökarna kan bidra är det ändå väldigt få som gör det. Men måste det vara så? Steve Outing pekar förtjänstfullt på hur också den sociala webben kräver en webbredaktör.

Media Culpa har hittat den gamle redaktörsräven Steve Outings ”Talk, Why Don’t You” (pdf). Det finns ju mycket skrivet om den sociala webben men allt för lite som understryker behovet av ett redaktionellt förhållningssätt till det innehåll som besökarna skapar. Du måste använda det, helt enkelt.

Här några av Steves uppmaningar och mina reflektioner:

 • Stöd och uppmuntra kommentarer. Kanske självklart men ändå underskattat. Folk skriver inte för att de kan, bara.
 • Låt besökarna få reda på när nya kommentarer gjorts. Vi har en tendens att se vår sajt som världens mittpunkt. Men faktum är att det är lätt att glömma kolla en diskussion man deltagit i om det gått några dagar. Varför inte epost- eller RSS-prenumeration på diskussioner?
 • Involvera nyckelpersoner i diskussionen. De allra flesta vill bli lyssnade till. Oavsett om de berömmar, kritiserar, undrar eller påstår något — effekten är betydande om den som kan påverka är med och pratar.
 • Ha en samtalsledare. Låt besökaren se att det finns någon som faktiskt är intresserad hos er.
 • Visa det bästa som besökarna bidragit med. Detta är ju exempelvis tidningarnas knep. De ger inskickade foton stort utrymme och visar därmed att andras bidrag kan uppmärksammas.
 • Skriv ett nyhetsbrev med det bästa från besökarna. Såväl diskussioner som andra bidrag kommer sannolikt att fyllas på om du — en redaktör — gör jobbet med att gallra guldkornen ur materialet.

2 kommentarer

 1. Mmm, tack för denna input – Fredrik – men frågan är om det räcker med en (1) webbredaktör … Jag har fullt upp redan nu med att sköta om min blogg. Med 1500+ besökare per dygn har den förvandlats till ett heltidsjobb – spännande med som sagt, tidsåtgången är enorm. Jag skulle behöva två gratisjobbande flickvänner vid min sida. Synd att man är singel …

  Ha en bra höst!

  / Jack

 2. En viktig poäng, Jack. Det krävs webbredaktörskap och eftersom vi inte nödvändigtvis ser en minskning i hanteringen av annat innehåll kan det kräva mer resurser.

  Ha en bra höst själv Jack. Kul att höra av dig igen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: