Intranät 2.0 – bra sök allt viktigare

Sociala medier på intranät börjar ta fart. Som allt annat du lanserar kräver det en strategi och en av de viktigaste är strategin för hur människor ska hitta.

Det vanligaste klagomålet på stora intranät är att ”det går inte att hitta”. En bättre sökmotor är följdaktligen det vanligaste kravet, eller ett av dem.

Framväxten av sociala medier på intranätet — bloggar, bokmärkestjänster, wikis, poddprogram… — gör inte behovet mindre. Detta konstaterar Prescient Digital Media. Men det viktigaste de pekar på är betydelsen av ett vidare grepp på ”hittbarhet”:

If Intranet 2.0 or Enterprise 2.0 is to be truly effective in your organization, you require a strong search strategy of which the search engine is only one component. Employees must be trained to categorize (tag) and store content properly, and they must be guided by the appropriate rules (e.g. taxonomy) and processes (e.g. content management and document management) to ensure search retrieval is effective. On the intranet, search is only one part technology, and one part people and process.

%d bloggare gillar detta: