Stark köpvilja, fast vi kan stjäla

För första gången presenterar iStockphoto sina försäljningssiffror offentligt. Denna marknadsplats och community för bilder drog under fjolåret in över 20 miljoner dollar till de som bidrar med bilder. Det finns en betalningsvilja på nätet som är en stark motbild till den bild som musikindustrin vill måla upp.

Sydsvenskan har i en serie artiklar visat att det som av många betraktas som roffarmentalitet och vilda västern (musiknedladdning) inte alls är så entydigt negativt för upphovsmännen som debatten velat påskina.

iStockphotos försäljningssiffror pekar i samma riktning, även om det inte är en exakt parallell till musikdiskussionen. Det finns ju hur mycket bilder som helst att sno på nätet. Lätt är det också. Självklart sker det, låt oss inte bli naiva. Men genom att erbjuda mervärden går det att få människor att öppna plånboken.

iStockphoto är en sajt där vem som helst kan ladda upp fotografier, illustrationer och video för försäljning. Mervärdena för köparen är

  • bra sökmöjligheter
  • kvalitetskontroll
  • en bra licens (vilket betyder att köparen verkligen får använda bilden som den behöver)
  • enkelt, förtroendeingivande betalningssystem.

Dessutom är de inte bara en marknadsplats. De är lika mycket samlingsplats med kontakter mellan de aktiva (säljare/köpare), tips och råd, bra redaktionellt material.

Försäljningen under 2007 var 71,9 miljoner dollar varav 20,9 miljoner dollar gick till de som säljer sina alster där. Jag handlar själv för kanske en hundring i månaden på iStockphoto och det är utan tvekan bra värde för pengarna.

Den som inte vill betala för bilder är dock inte hänvisad till att bli en snyltare. Flickr erbjuder möjligheten att bara söka på bilder som får användas till och med kommersiellt utan kostnad (kolla längst ned på söksidan).

Även det gör det lätt att göra rätt, vilket är viktigt. Men det handlar också om att göra det både givande och stimulerande att göra rätt. Då gör vi det.

%d bloggare gillar detta: