Ditt intranät kan lära av wikis

En wiki upplevs av många som något väldigt nytt, väldigt annorlunda. Men James Robertson argumenterar för att en wikis kännetecken ligger nära det intranät i sin helhet faktiskt borde vara.

En wiki är ju innehåll som alla kan ändra. Den som läser får också skriva — vilket i mångas öron låter som antingen meningslöst eller direkt hotfullt.

Men det kräver inte mycket fantasi för att se kopplingen mellan en wiki och vad intranät borde vara. Om det sedan i teknisk mening genomförs med just en wiki är underordnat. James Robertson hittar parallellerna:

 • Intranets were never meant to be updated by just a core group of publishers. Instead, the goal was always to have the “business own their own content”.
 • Intranets, regardless of the publishing tool used, should have a “edit this page” button available everywhere. Staff should then be provided with a simple front-end interface for updating content, without the hassles and complexities all too often imposed by CMS products.
 • The focus should be on accountability and transparency, rather than security.
 • The bottom-up ease of creating new pages in wikis should also be replicated by intranet teams.
 • Perhaps most broadly, intranet teams should aim to generate the same culture of content that wikis can achieve. That is, the sense of community and personal involvement in content, rather than the “intranet as corporate repository”.

2 kommentarer

 1. Någon hade kommenterat original-inlägget att det antagligen är svårt att få ledningen att släppa på kontrollen. Och jag delar den åsikten. Det är nog ganska så svårt att få dagens företagsledare att anamma de nya och mer transparenta teknikerna.
  Jag skrev själv för någon vecka sedan i min blogg om hur svenska företag är rädda för sociala medier. I en studie gjord av Avanade ser 87% av företagen sociala medier som ett intrång på arbetsplatsen. Dock vet jag inte vad de definierar som ett socialt media? Det kan vara svårt att likställa facebook och wiki. Men ändå, det ligger något i det. Men det kan även vara ett självdöende problem i och med att ”digital natives” blir äldre och tar mer plats i företagen.

 2. Det går stick i stäv hos de som arbetar för att det ska stå ansvarig utgivare och datum på varje sida på intranätet.

  Men det är kul att ha en motpol i sitt arbete.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: