Vi litar mest på internet

Internet är mer trovärdigt än TV och radio som nyhetskälla. I varje fall i USA.

Just det där med USA måste vi nog reflektera över, men här är först den faktiskt häpnadsväckande slutsatsen från en undersökning:

A survey of more than 3000 people performed in the two days after the US Presidential Election found that 37.6% of respondents considered the Internet the most reliable source of news, 20.3% consider national TV news most reliable and 16% said that radio is the most reliable source.

USA, ja. Är ingen expert på mediesituationen i USA men spontant känns TV-nyheterna mer uppenbart partipolitiska och ideologiska där än i Sverige och övriga Europa. Så kanske uppstår nätets förtroendelyft av att andra kanaler sjunker.

Men ändå. Det är inte så många år sedan jag satt som webbredaktör på en högskola och varje vecka svarade på samtal från studenter som ville ”kolla att det som står på hemsidan stämmer”.

På ett decennium har vi gått från att viktiga uppgifter helst skulle bekräftas — och det gäller förstås inte bara en enskild högskolewebbplats — till att internet är trovärdigt. Kanske mer trovärdigt än masskommunikationens katedral TVn (under vissa omständigheter).

Det är stort.

Kan inte just nu reda ut mer i detalj vad det kan tänkas bero på. Men ska vi gissa att mångfalden perspektiv och röster är en dimension? Kanske också att tydlig subjektivitet faktiskt är ärligare än förment objektivitet?

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: