Bloggstorm mot universitetsrektor

Hundratals människor har reagerat på ett blogginlägg från rektorn för Stockholms universitet, Kåre Bremer. Hans lite insinuanta kommentar mot några kurser vid Högskolan i Jönköping skapade en ”bloggstorm”.

Bremer har nu bett om ursäkt så egentligen är saken ur världen. Men det är ändå ett intressant exempel på hur bloggar kan kanalisera engagemang — och i detta fall upprördhet.

Det började med att rektorn diskuterade söktryck. Nästan i förbigående skrev han:

Tittar man på fristående kurser toppar två kurser i fotografi respektive bildbehandling vid Högskolan i Jönköping, enligt uppgift åtminstone delvis sammanhängande med att studenterna vid dessa kurser gratis förses med dyrbar programvara.

Denna uppgift är uppenbarligen direkt felaktig. Mattias på Moderskeppet som driver kurserna var snabb med att dementera.

”…det är en okunnig och skamlös förolämpning mot alla mina kollegor som arbetat hårt med budskapet kring våra kurser. Men, mest är det du som sökt som förlöjligas. Och då blir jag riktigt irriterad.”

Kommentarer i mängder hos Moderskeppet
Kommentarer i mängder hos Moderskeppet

När jag skriver detta har över 300 personer kommenterat, på Mattias uppmaning. Det tycks också ha rasat in en del hos Bremer men tekniska problem gör att alla kommentarer inte visas. En typisk kommentar:

Självklart uppskattar jag att ni med stort engegemang hjälper eleverna att hitta rätt i programvarudjungeln i början av kursen, men vem tusan läser en bildbehandlingskurs för att enbart kunna köpa Photoshop billigare?

Pinsamt okunnigt påhopp av Bremer!

Kåre Bremer själv ber som sagt om ursäkt.

Jag ber de som tagit illa upp av mitt inlägg om ursäkt och beklagar om uppgiften om gratis programvara är felaktig. Jag har fått den av en student (vars namn jag inte tänker uppge).

Vad vi lär oss? Ja, kanske inget stort och världsomvälvande. Men det är intressant att traditionella auktoriteter utmanas. Den högt uppsatte akademikern tvingas av en frilansande lärare och ett stort gäng studenter att krypa till korset.

Vi kanske får en påminnelse om att bloggen är en ganska traditionell form av publicering. Faktakontroll är lika viktig i en blogg som i vilken redaktionell produkt som helst.

Men vi ser framförallt hur snabbt opinioner bildas. Trots helgledigt och strålande sommarsol tog det bara timmar för denna lilla storm att skapas. Och det kan många både drabbas och dra nytta av.

4 kommentarer

  1. Bra och värdefull vinkel Fredrik! Ett par tillägg.

    För det första har det kastats massa sten i glashus, med svag källkontroll. Jag har lusläst Bremers två inlägg, och han har i mitt tycke inte mutanklagat någon. Det är osäkert vad en ”bloggstorm” innebär, men det verkar (än så länge) vara frågan om en ”kommentarsstorm”. Dessutom är Mattias ”bevis” i form av nära 300 kommentarer snarare ”data”. Tänk om det är så att en del faktiskt söker kursen för att få tillgång till Photoshop? Och/eller för att få 7,5 kurspoäng i något dom redan kan.

    För det andra, och viktigare, att det kan bli till något stort och omvälvande. Det mesta runt Moderskeppet och deras samarbete med Högskolan i Jönköping är ett av Sveriges få exempel på pedagogiskt omtänk i världsklass. Om Bremer och andra högre ledare får pejl på detta kan vi lära oss massor.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: