Nytt gratis system för intranät

Medvetet skriver jag inte om teknik. Men jag bryter mot principen för Open Atrium – ett ”färdigt” intranät med många samarbetsfunktioner som snart släpps som Open Source.

Open Atrium presenteras som ett

…open source intranet package that you can install, access, and start customizing to meet your team’s exact needs — all in just 60 seconds. Out of the box, Open Atrium lets you coordinate projects with your team wherever they are in the world — whether you’re coordinating programs around the world for an international organization, organizing the communications outreach for an advocacy campaign, or running out simultaneous projects for a software development company.

I mitten av juli lanseras den första versionen och jag har alltså inte testat. Men några detaljer gör att jag vågar vara förhoppningsfull.

För det första bygger paketet på Drupal, ett av de mest använda och uppskattade publiceringssystemen med öppen källkod. Det finns med andra ord en god bas att stå på.

För det andra handlar det om ett system som installeras där du vill, kanske bakom din brandvägg. Det Open Atrium kommer att erbjuda är nämligen inte unikt. Det finns intranätliknande tjänster som kan göra det programpaketet utlovar. Men det är just tjänster på nätet. Det innebär att anpassningsmöjligheterna är begränsade (ibland obefintliga) och det håller inte. ”One size fits all” fungerar kanske för badtofflor men inte för intranät.

För det tredje är funktionslistan spännande. Klart från början är

  • Kalender
  • Gruppöversikt
  • Wiki
  • Intern mikroblogg à la Twitter
  • Projektsajter inom grupper
  • Notifikationer

Några oklarheter då? Ja, det blir viktigt hur de löser hanteringen av statisk information och navigation. Utan tvekan ökar behoven av samarbetsstöd på intranät men vi behöver fortfarande policies, instruktioner och den typen av innehåll. Drupal har förstås inga problem att hantera statisk information så förutsättningarna finns för att även detta ska fungera bra i Open Atrium.

Jag är alltså förhoppningsfull. Sen får vi se vilka de verkliga möjligheterna blir. Men skulle Open Atrium vara bra har det potential att bli stort. Det finns (åtminstone att döma av de frågor jag får) ett betydande behov av enkla, snabba och billiga sätt att komma igång med intranät.

%d bloggare gillar detta: