Förstör din design för besökaren?

Två vanliga designval får återigen underkänt. En bildväxlare, eller bildkarusell, i startsidans topp funkar inte. Punkt. Du ska också vara väldigt skeptisk till högerkolumnens effektivitet.

Jag har tagit upp denna diskussion tidigare i Dumpa bildväxlaren på startsidan och Var försiktig med högerkolumnen. Nu bekräftar Jakob Nielsen dessa rubrikers slutsatser.

We can easily dismiss the small promotion on the right. We don’t even need a test to know that most users will ignore this design element…

Accordions and carousels should show a new panel only when users ask for it . Otherwise, it should stand still and let users read the information in peace, without having the rug yanked from under them.

5 kommentarer

 1. Appropå information i högerkolumnen så har jag sett att vissa kommunala webbplatser (se stockholm.se och jonkoping.se) börjat lägga navigeringen i högerkolumnen.

  Jag antar att tanken är att navigeringen inte ska komma i vägen för innehållet men jag känner mig personligen väldigt skeptisk till detta.

  Har du några tankar om detta och vet du om det gjorts några användningstester?

 2. Dels trodde jag vi hade kommit överens om att Nielsen bara så lyssnas på med ett halvt öra, men varför detta hat mot högersidan? Jag väljer att stoppa in allt där – meny etc etc etc. Fokus på det som viktigt på sidan – innehållet, inte en meny. Gäller speciellt i en värld där fler och fler googlar sig innehållet istället för att använda navigationen.

 3. Haha 🙂
  Nielsen bör man ha ett sunt skeptiskt förhållande till. Själv kör jag denna strategi: När han bara tycker grejer brukar det vara ärkekonservativt och bakåtsträvande. Då nonchalerar jag honom. När han, å andra sidan, bygger sina slutsatser på tester — och gärna testresultat som jag ser i mitt eget arbete — då tycker jag att hans erfarenhet och intellektuella tyngd är relevant.

  För att svara på Henriks fråga har jag inte sett testresultat kring hur en navigering används om den är längst till höger i en 3-kolumndesign. Jag hoppas dock innerligt de kommuner du nämner har testat, annars är det helt galet.

  Andreas synpunkt stämmer med hur designen här ser ut. Jag tror att vi båda då talar om en 2-kolumndesign vilket rimligen är en helt annan sak. Men ärligt talat har jag inte testat (så mycket fokus lägger jag inte på min egen sajt).

 4. Hej Fredrik! Håller med om att det finns en övertro på bildväxlare, men hur fungerar de ur tillgänglighetssynpunkt? Vad säger wcag 2.0 om saken?

  1. Faktiskt ingen aning, tillgänglighet tillhör inte det jag arbetar med i någon praktisk mening. Jag skulle anta att det är som med så mycket annat — allt beror på hur det görs. Men jag skulle också misstänka att fallgroparna är rätt många ur tillgänglighetssynpunkt.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: