Fler mediebevakare att välja bland

Konkurrensen ökar i mediebevakningsbranschen, skriver Dagens Media. Senaste tillskottet är News Machine, som erbjuder en gratisversion och en premiumversion för knappt 10.000 kronor.

Liksom övriga tillskott på sistone handlar News Machine om bevakning av elektroniska källor. De illustrerar därmed ett av branschens största problem. Det krävs inte särskilt mycket för att sätta upp en agenttjänst som läser igenom webbnyheter, men där det verkligen behövs konkurrens – på pappersklippen – regererar Observer med ett de facto-monopol. Fortfarande är det ju så att papperstidningarna är nödvändiga att bevaka för den som vill ha ett komplett bild av sin medverkan i media.

Jag noterar dessutom att ingen av tjänsterna som scannar webben erbjuder bevakning av webbloggar. Detta är i sig en märklig strategi. Om de inte kan konkurrera med Observer på papper borde de erbjuda ett mervärde på webben, de borde täcka något som traditionell mediebevakning missar fullständigt. Men i stället blir det en light-version, en sämre variant av den bevakning som många upplever som för dyr.

%d bloggare gillar detta: