Nya affärsmodeller förändrar bransch efter bransch

Har du sett Wikipedia? Jag använder detta uppslagsverk på nätet ofta, och det speciella är att

  1. det inte kostar något
  2. vem som helst kan ändra i alla texter.

Du kan alltså upptäcka att ingen skrivit om din hobby eller din specialistkunskap, och helt enkelt lägga till information om detta. Eller ändra det som redan står där.

Det behöver väl inte sägas att trovärdigheten och sakligheten ibland ifrågasätts – framförallt från dem som inte använder Wikipedia. Vi övriga har upptäckt att den oftast levererar bra information som håller för en granskning. Detta konstaterar nu också AP (Associated Press).

Detta är ytterligare ett exempel på hur etablerade affärsmodeller får ny konkurrens. Se exempelvis hur musikindustrin desperat kämpar mot fildelningsnätverk, hur Skype växer snabbare än något telebolag i världen eller hur medier granskas av enskilda publicister (DN vet hur det är). Allt pekar på att bransch efter bransch får finna sig i att plötsligt, i varje fall för den som inte följer utvecklingen, ha nya aktörer på marknaden. Aktörer som inte följer ”gamla” spelregler.

Mina branschkollegor på Westander Publicitet & Påverkan har närmat sig detta förhållningssätt till PR när de driver kampanj för att öka öppenheten kring hur nyheter kommer till. Men de missar poängen. De vill se regler och självsanering, medan svaret sannolikt finns i människors engagemang. Kanske bygger någon snart en agent som sniffar av tidningars webbplatser och letar efter nyckelordsmönster för att på så sätt spåra PR-kampanjer. Det finns redan initiativ som SpinWatch vilka granskar ”public relations and propaganda”.

%d