Sent skall (den svenske) bloggaren vakna

När Dagens Nyheter skriver om bloggar fortsätter de på den svenska traditionen att bortse från företags och organisationers användning av bloggar. Möjligen är det mer uttalat än tidigare, eftersom artikelförfattaren faktiskt försöker reda ut vilka slags bloggar som finns utan att hitta företagsbloggarna. Dålig research, kan man säga (han kunde kikat här).

Jag tror inte att detta är tillfälligheter. Det finns bland svenska bloggare en stark önskan att företagen håller sig borta. Det kommer naturligtvis inte att påverka utvecklingen – bloggen som verktyg för företag är alltför kraftfullt för det – men det är intressant som fenomen betraktat.

Jag känner tydligt igen mönstret från mitten av 90-talet när eldsjälarna (bibliotekarierna, it-teknikerna och så vidare) fick lämna över webbansvaret till informations- och marknadsavdelningar. Då skulle ”själen försvinna” också.

Vi är där igen med bloggarna, om än något senare än jämförbara länder. Det kommer att gå hos oss som det gått i dem. Och som det gick förra gången. Detta är inget problem. Fattar inte företagen bloggen som princip misslyckas de – och oavsett vilket kan den intressanta, personliga, samhällsbetraktande rösten fortsätta att göra sig hörd ändå.

%d bloggare gillar detta: