”Jag äger din kunskap om mig” – utmaning för personaliserad webb

Människor som handlar på nätet vill ha en individanpassad (”personaliserad”) upplevelse. I en undersökning, visserligen amerikansk, är 80 % positiva till funktioner som anpassar utbud och erbjudanden till deras intressen. Samtidigt är många av dem bekymrade för att deras personliga data ska hanteras felaktigt.

Här är två intressanta slutsatser att dra. För det första att individanpassning är värt att fundera på för många olika typer av webbplatser. Det fungerar (vilket ju Amazon bevisat sedan länge) och vi som konsumenter vill ha det.

För det andra att den personliga integriteten är en växande fråga som går bortom enkla riktlinjer för hur personuppgifter hanteras. Våra uppgifter har ett värde.

Just detta har fått flera namnkunniga internetdebattörer att starta AttentionTrust. De fokuserar på ”attention data”, uppgifter om vad vi är intresserade av och uppmärksamma på. De menar att vi ska bestämma kring dessa data och inte de webbplatser som samlar in dem. Vi äger datan, vi har rätt att flytta den, få ersättning för den och framförallt se exakt hur den används.

För vad händer om den webbplats där du köper skivor säljer kunskapen om dina preferenser till en webbplats där du letar efter nästa semesterresa? Skulle du gilla att få ett tips om att favoritbandet spelar i London under den resperiod du valt? Kanske, men antagligen bara om du självmant valt att kombinera dessa ”attention data”.

%d bloggare gillar detta: