Ajax har inget med rengöring att göra

Jag försöker hålla mig ifrån tekniken bakom webben, inte minst i det jag skriver här. Men som webb- eller intranätansvarig måste man ibland dyka ner bland skruvarna och muttrarna. Om inte annat för att veta vilka som finns och vad man kan ha dem till.

Ajax
hör till en av de tekniska utvecklingar som det är värt att ägna någon minut åt. Det är mindre än ett år sedan begreppet myntades men det har fått stort genomslag. Många av de nya webbtjänster som dyker upp är byggda med hjälp av Ajax (Asynchronous JavaScript and
XML).

Företaget där begreppet myntades har gett ut en ”Executive Summary” om Ajax. Den är bra som ingång till begreppet. Tyvärr måste du uppge din e-postadress för att få tillgång till den. En kort sammanfattning följer här.

Ajax kommer att förändra marknaden genom att

  • befintliga webbtjänster kan förbättras
  • stödja snabb innovation
  • minska inlärningskurvan för webbutvecklare
  • skapa ett nytt förhållningssätt till hur vi mäter framgång på webben.

Fördelarna med att använda Ajax är att

  • det ger en konkurrensmässig fördel jämfört med produkt- och tjänstekategorier som håller kvar vid traditionell interaktionsdesign
  • upplevelsen kan göras bättre för användarna
  • tekniken blir enklare att anpassa för t.ex. användare med dålig bandbredd.
%d bloggare gillar detta: