SVT förlorade valet

Tänker inte kommentera valet i sig men som mediebetraktare tillåter jag mig att utse valets store förlorare. Det var inte (s) eller (fp) utan Sveriges Television.

Jag kan leva med att betala en licensavgift för att i teorin skapa förutsättningar för oberoende etermedier. Jag kan köpa att även public service måste ha program som egentligen passar bäst i kommersiella kanaler. Jag kan till och med förlåta SVT för att de förstörde min generations barndom med animerade kortfilmer från Tjeckoslovakien.

Men valvakan igår kväll var ovärdig ett publicistiskt företag som vill jämföra sig med BBC.

Först slog de på stora trumman och började fördela ministerposter efter vallokalsundersökningen. Sen kom första valprognosen och när den tydde på en jämnare tillställning fick de stora skälvan och började tjata om ett osedvanligt jämnt val. Detta fortsatte de med långt efter att siffrorna faktiskt entydigt visade vart vinsten gått.

Fredrik Reinfeldt vågade utropa sig till segrare innan SVT ens antytt att siffrorna gick att dra sådana slutsatser av (bortsett, då, från att SVT betraktade valet som avgjort innan någon röst räknats…)

Men när Reinfeldt klev upp på scenen tvingades vi lyssna till Wille Crafoord. Den stackarn satt och sjöng medan Sveriges nye statsminister på en skärm bakom Crafoord inledde sitt segertal.

Under resten av kvällen fokuserade SVT på vem som ska bli minister för vad. Skiftande paneler suckade över detaljer ur vallokalsundersökningen. Den goda idén med Sladjan som tittarkontakt blev mest en bisak.

De regionala redaktioner vi betalar ganska mycket för, som är en viktig del av public service närvaro i landet? Tysta. Inte ett ljud om hur det gått utanför riksdagen. Inte ett ljud om maktskiftet i Stockholm eller Sverigedemokraternas frammarsch i Skåne.

Var då, kan man fråga sig, exempelvis TV4 bättre? Ingen aning egentligen. Jag tänkte välja bort Crafoord för att lyssna till Reinfeldt och slog då över till Fyran men de visade reklam. Taskig timing kanske men ändå logiskt. Det är så kommersiella kanaler tjänar pengar. Vi ska inte förvänta oss något annat.

SVT förlorade inte nödvändigtvis mot någon annan. De förlorade mot vad vi har rätt att förvänta oss. Och man kan fråga sig vad vi ska ha public service till om de inte ens förmår att vara riktigt bra när det räknas? Med all respekt för att även SVT behöver en ok tittarandel en trist fredagskväll i november – men det är inte därför vi har dem. Vi har dem för att få riktigt bra bevakning av verkligt betydelsefulla händelser och för detta har de avsevärda resurser.

Men de valde att ge oss Crafoord i stället för landets nye statsminister.

1 kommentar

  1. Crafoord är ju också moderat, tror SVT:S bildproducent har svårt att skilja olika moderater åt…

Kommentarer är stängda.

%d