Webbvetenskap ska studera social webb

Mannen som började väva webben, Tim Berners-Lee, leder ett initiativ som går ut på att skapa den akademiska disciplinen ”Web Science”. MIT och University of Southampton är inblandade och det intressanta är det tydliga beteendevetenskapliga fokus projektet har. Det handlar kort sagt om den sociala webben.

Berners-Lee säger till BBC att utvecklingen är för viktig för att inte bli studerad noga.

What we’re saying is that it’s becoming so important that things like Wikipedia are being created, new business models are emerging and that it’s changing our lives so much that we have to have a science to understand this.

Men det handlar inte bara om att studera och följa vad som händer. Ambitionen är att påverka vart webben tar vägen.

It has to have features that it doesn’t have at the moment. These features should allow us to express the social properties of information which specify what it is, where its from and how trustworthy it is.

Vad för slags information vi har framför oss, var den kommer ifrån och hur trovärdig den är. Smaka på de tre aspekterna en stund. Den sociala webben har redan antydningar i denna riktning och det är förmodligen därför rätt tillfälle att samla ihop sig till en ”webbvetenskap” som primärt inte är teknisk.

3 kommentarer

  1. Web Sciense låter som ett spännande alternativ som förmodligen måste samla olika ”gamla” discipliner som t.ex. beteendevetenskap, sociologi, psykologi, informatik och varför inte medie- och kommunikationsvetenskap.

  2. Ja, just den typ av mix som du beskriver vore både intressant och värdefullt. Webbens mångfald och komplexitet blir allt tydligare och med det begränsningen i mer endimensionella förklaringsmodeller.

  3. Idag pratade jag med en kollega om EU:s planer på ett europeiskt ”MIT” (något i stil med European Institute of Technology – förmodligen ett annat namn, men ni förstår nog konceptet). Det skulle ju vara oerhört spännande om man lanserade Web Science som ett vetenskapsområde vid denna institution.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: