3.0: En webb av data, inte dokument

När du precis börjat ana vad webben 2.0 är kommer nästa buzzword: Webben 3.0. New York Times tar upp resonemanget i en vida citerad artikel, som är värd att läsa men kanske inte gör tanken särskilt tydlig.

Om du är intresserad av den framtida webben ska du dock inte slås ned av det. Detta är verkligen intressant att försöka förstå. Själv tycker jag att Tim Berners-Lee uttryckte det bra i en intervju före sommaren. Han menar att 2.0 inte representerar någon grundläggande förändring av webben. Det finns bara två distinkta versioner, säger han.

…the Web of documents, which emerged in the 1990s, and the Web of data, which will be the result of the semantic programming languages.

Sifferexercisen kan vara kul men när vi säger det mindre fräcka ”semantiska webben” kommer vi närmare utvecklingens kärna.

Den semantiska webben är inget man förklarar på 30 sekunder i en hiss. Det räcker inte ens med en kortare text som denna. Men det finns mycket skrivet och W3C erbjuder en bra utgångspunkt. Denna presentation (pdf) är väldigt pedagogisk.

I korta drag handlar det om att skapa mening även om artificiell intelligens, som ibland nämns, är att ta ett något för långt steg. Det är varken enklare eller svårare än detta: Skapa relationer mellan olika webbresurser och se till att data är utbytbara mellan dessa.

Eller för att göra det busenkelt: Jag ska inte behöva besöka 3-4 webbplatser för att sköta mitt företags ekonomi (banken, plusgirot, Skatteverket, min kalender). Allt bygger på data som om de knyts samman kan göra livet smidigare för min del.

2 kommentarer

  1. 2.0 blev väl en olycklig definition. Web 2.0 är ett moget internet – då internet funnit den form som den bör ha – funnit hur den ska kunna dra nytta av sina styrkor och bli av med sina svagheter.

    När man drar paralleller med den riktiga världen finner man att det som är web 2.0 på webben är i övriga världen att anpassa sig till internet. Web 2.0 är alltså inget annat än en anpassning till internets egna nätverksskapande istället för som innan – en onlinereplikation av sitt gamla skrivbord.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: