Läsarmedverkan ökar men med olika strategier

Aftonbladets redaktör för läsarmedverkan — Läsarbladets Lotta Holmström — gör en intressant jämförelse mellan den egna tidningen och Verdens Gang respektive EkstraBladet.

Som Lotta skriver är det en ögonblicksbild för en (1) dag och inget som går att dra långtgående slutsatser av. Men en prövande slutsats skulle kunna vara att Aftonbladet/Läsarbladet öppnar upp betydligt fler vägar in till tidningen. Samtidigt tycks de upprätthålla filter- eller gatekeeper-funktionen något tydligare.

De extra vägar de erbjuder är nämligen i första hand riktade till redaktionen där det sedan görs ett urval (skicka in foton, skriv en artikel, insändare från ”vanligt folk”, fråga redaktören etc.). Självklart gör också de nordiska kollegorna ett urval för vad som lyfts fram. Men där bygger urvalet mer fokuserat på redan publicerat material från läsarna, och då företrädesvis i bloggar.

Som Lotta själv konstaterar har Läsarbladet inriktat sig mer på forum än bloggar. Utan att helt avskriva forum som princip måste jag säga att jag hade valt annorlunda. Min erfarenhet i varje fall är att forum håller lägre kvalitet för den som inte själv är med i diskussionen. En läsare som inte själv tänker tillföra något har generellt större utbyte av en bloggtext än en forumtråd.

Men, men… Vi ska komma ihåg att vi diskuterar detaljer för läsarmedverkan. Tänk 10 år tillbaka och försök komma ihåg hur stor chans du hade att medverka i en stor dagstidning då.

5 kommentarer

 1. Det är inte ett medvetet val att fokusera mer på forum än bloggar, men det har blivit så de senaste månaderna delvis på grund av att vi har Bloggvärldsbloggen som är helt fokuserad på bloggar, och då har mitt fokus blivit forumen.

  Håller ändå inte med om att Aftonbladet/Läsarbladet skulle vara en tydligare gatekeeper. Det är sant att det sker ett urval när läsarna skickar in artiklar – men vi publicerar i alla fall läsarartiklar, till skillnad från de två andra sajterna.

  När vi frågar efter bilder är det ofta i form av mobloggar, och där publiceras alla bilder som skickas in (så länge de berör ämnet och inte är anstötliga).

  När Lesernes VG och Laeserbladet länkar till bloggar är det uteslutande till bloggar i den egna bloggtjänsten. Jag arbetar annorlunda, och tar upp intressanta inlägg från hela bloggvärlden. Men det är helt riktigt att bloggarna måste lyftas fram mycket mer på Läsarbladet.

 2. Du har säkert rätt Lotta, och jag vill inte att du missförstår det jag skrev som kritik. Ni är vaknare än någon annan svensk dagstidning.

  Men jag tycker ändå att det finns en intressant principiell diskussion i jämförelsen mellan material som
  1. skapas och publiceras av läsaren, och sen kanske lyfts fram av redaktionen
  2. skapas av läsaren och sen kanske publiceras av redaktionen.

  Skillnaden är säkert inte så stor om vi funderar kring genomslag. I båda fallen är det redaktionen som levererar en stor läsarskara till det användargenererade innehållet. Men möjligheten att göra sig hörd är ändå större om punkt 1 gäller. Det någon säger finns där ute oavsett redaktionens ställningstagande.

  Jag tror att båda typerna kan och bör finnas. Men skillnad är det.

 3. Absolut, du har helt rätt, och jag ser skillnaden. Ville bara nyansera bilden av vad som är vad en aning (ang. mobloggarna).

 4. För tio år sedan ja, så sant.
  Aftonbladet kom väl på webben 96?
  Tidningar är nästan avklarat nu i webbevolutionen. Nu är det hög tid för TV.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: