”Success doesn’t scale well”

Journalistseminariet i Karlstad fastnade denna oneliner i huvudet på mig: ”Success doesn’t scale well”. Den kom från Robin Hamman som arbetar med BBCs webbstrategi och beskrev läsarmedverkans Moment 22. Ju mer framgångsrik läsarmedverkan blir, desto större svårighet utgör den. Och detta kan minska intresserat för att medverka.

BBC vill ju att publiken ska vara aktiv. Tycka till, diskutera, skicka in material. Samtidigt måste BBC ta ansvar för att innehållet på deras webbplats håller en anständig nivå och därför modereras exempelvis kommentarer i vissa ämnen. Är det många kommentarer växer kön och det kan för den enskilde upplevas som att hennes bidrag försvann in i ett svart hål.

Självklart är det få sajter som har en volym i närheten av BBCs. Men deras sätt att hantera situationen kan nog även andra få idéer av.

Var öppen med hanteringen

Debate status, BBC NewsEn ny metod de precis börjat använda är att i detalj redovisa hur en viss debatt sköts (exempel). Det är för det första tydligt om debatten är modererad och ifall den är det, hur situationen är just nu.

Transparens och öppenhet, alltså. Vid fikan berättade dock Robin att de brottas med en del svårigheter. I vissa ämnen finns det grupper/individer som vill få det att framstå som om BBC censurerar åsikter. De skickar in kommentarer som garanterat kommer att stoppas för att med hjälp av siffran för ”Rejected comments” göra en poäng. Olyckligt, förstås, men generellt sett är detta en god idé.

Stöd debatt och uttryck på andra ställen

Kanske ännu mer intressant är BBC Manchester blog. Där stöttar BBC människor att komma igång med en egen blogg. Bloggarna är sedan deras fullt ut. BBC har inget juridiskt ansvar för innehållet och behöver inte moderera eller kontrollera.

Men de kan fortfarande dra nytta av det — genom att redaktionellt lyfta fram inlägg, göra dagliga sammanfattningar, skapa kontakter med särskilt spännande bloggare (en kvinna fick till exempel kontrakt med BBC efter att seriöst ha ifrågasatt projektet).

Varför ska man äga det innehåll man använder? Det är frågan som BBC Manchester blog ställer och den har potential att ge ett, eller många, omvälvande svar.

%d bloggare gillar detta: