Video blir ”vanligaste sättet att kommunicera”

13 timmar video laddas upp varje minut(!) till YouTube. Företagets VD drar slutsatsen att om 10 år är online-video den vanligaste och mest lättillgängliga formen av kommunikation.

Det är Googles officiella blogg som kör en serie betraktelser kring internets utveckling det närmaste decenniet. Chad Hurley, VD och medgrundare till YouTube, diskuterar självklart den explosion av videoinnehåll som vi just nu bevittnar.

Everyone from major broadcasters and networks to vloggers and grandmas are taking to video to capture events, memories, stories, and much more in real time.

In ten years, we believe that online video broadcasting will be the most ubiquitous and accessible form of communication. The tools for video recording will continue to become smaller and more affordable. Personal media devices will be universal and interconnected.

Framtidsförutsägelser har alla förutsättningar att bli förlöjligade när framtiden blivit nutid. Men i detta fall känns det som en ganska säker gissning. Närvaron, det mångdimensionella uttrycket, personligheten, tillgången, tillgängligheten… Det är inte okomplicerat att sätta fingret på varför video lockar. Men lockar gör det.

6 kommentarer

 1. Ja, vem vet? Jag tror också att han pekar på något som kommer att hända. Samtidigt ska vi inte underskatta svårigheten. Om video ska bryta in rejält även på den jättelika del av webben som handlar om att förmedla information (i motsats till intryck, åsikter etc.) krävs det betydande teknisk utveckling.

  Sökning i och därför indexering av videoinnehåll måste fungera, vi behöver metoder att tagga innehåll universellt (inte bara på enstaka sajter som YouTube), affärsmodellerna måste utvecklas… Men, som sagt, jag tror att han pekar på något viktigt.

 2. Video på nätet växer snabbt nu (senast igår introducerade IMDB en ny satsning (http://www.techcrunch.com/2008/09/15/imdb-finally-adds-video-content-ill-give-it-three-stars/).

  Det ska bli intressant och se är hur användargenererat (Youtube) och studioproducerat (Hulu) innehåll ska kunna samsas. Kommer Hulu att öppna för användargenererat eller Youtube för mer traditionell TV? Jag är inte säker på att Youtube kommer att vara vinnaren här. Oavsett kommer det vara spännande att följa utvecklingen…

  /Anders@Booli

 3. Blir ju också allt vanligare att företag nyttjar video på nätet till allt mellan himmel och gjord.. Ska ju faktiskt bli riktigt spännande att se vart det här tar vägen framöver. Såg bland annat att det lanseras en tjänst för små företagare ganska nyligen när det gäller att publicera video lite mer ”proffsigt” på nätet http://www.streamingbolaget.se

 4. Rickard,

  Jag följde länken och man får prova först i 30 dagar.
  Jag har en hundkennel och massor med filmer som jag skall prova att få upp på min hemsida.

  Detta skall bli roligt!
  Tack för tipset!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: