VMs medieadvokater hotar bloggare

Infront Sports & Media har de digitala sändningsrättigheterna till stundande fotbolls-VM. De inser att det är relativt ihåliga ”rättigheter” tycks det. Deras advokater på Baker & McKenzie i London har nämligen börjat skicka ut förebyggande hotbrev till människor de tror kan få för sig att publicera rörliga bilder på webben från matcherna. Vi ”…are actively monitoring your website…” har Boing Boing fått veta.

Det här är fel på så många sätt att det är svårt att säga vad som är värst. Men man kan börja med konstaterandet att deras omvärldsbevakning är riktigt dålig. Boing Boing och fotboll…?

Oh brother. I don’t even know what the FIFA World Cup is. I’m guessing it’s soccer, which I hate just as much as any other pro sport. Every editor at Boing Boing detests professional sports, and we would sooner stream a video of a crumpled up paper napkin in the corner of a room than show some jackasses running after a ball.

En annan aspekt gör Drew B upp med. Tror advokaterna att någon bryr sig? De må ha rätt juridiskt men juridik har i denna tidsålder med en döende upphovsrätt ganska lite med verkligheten att göra.

Bear in mind that we’re looking at people who could post videos online whenever they want, cos they dont care. They aren’t bothered by law. They watch the whole series of Lost before it’s out, through BitTorrent. They get the new Kooks album off Limewire. And they blog and YouTube and MySpace about whatever they want, so you have to think a bit before assuming old school tactics will work just as well.

Oavsett vad man anser i sakfrågan är det Drews sista mening som är viktig. Detta sätt att bevaka sina rättigheter fungerar inte. De lämnar öppet mål, så att säga. Inte bara kommer människor att sprida vad de vill, de kommer att möta större förståelse för det.

1-0 i baken innan VM ens börjat.

%d bloggare gillar detta: