Låt en wiki ersätta e-posten

E-post är underbart. Men också det kanske största produktivitetshotet för oss som arbetar vid dator. Fler borde ersätta delar av e-postflödet med en wiki.

Problemet med e-posten är att vi använder den till mer än vad den är riktigt bra på. E-postens främsta egenskap är tidsskiftad kommunikation. Kalle säger något när det passar honom, Stina svarar när det passar henne.

För realtidskommunikation är IM (direktmeddelanden) bättre. För tankar som någon kan ha nytta av om ett halvår är en blogg bättre. Och för samarbete är ofta en wiki bättre.

Den som någonsin funderat på vilken version av Word-dokumenten i inkorgen som alla CC-mejl egentligen handlar om vet precis vad jag menar. Därmed inte sagt att en wikiprocess lätt och omedelbart får alla att överge e-postens felaktiga användningar.

Library clips har en intressant genomgång (via) av ett vardagligt försök att ersätta e-post med wiki. En av slutsatserna är viktig — wikin måste ha kommunikativa funktioner, som kommentarer, för att fullt ut vara ett alternativ.

6 kommentarer

  1. En av de absolut största fördelarna med wikis – minimerat e-postanvändande. Men även bättre kollaboration och kunskapsspridning. Allt i ett.

  2. Och jag sitter och funderar om det finns ett WIKI-verktyg på svenska, som (helst) är tillgängligt (enligt vervas riktlinjer) som någon vet om?

    Vi funderar på att lägga en handbok för webbredaktörer i en WIKI.

    Vet någon?

  3. Samtidigt som jag gillar wikis skarpt, så är mina erfarenheter att de är oerhört svåra att få folk att använda. Det krävs antingen att den radikalt förenklar arbetet/vardagen för användarna eller att någon måste agera blåslampa.

    Vad är era erfarenheter?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: